Съвети за дограма

Obkov

Качественият обков е много важен за цялостния комфорт в дома. Той заедно с максималната сигурност и безопасност са основните приоритети на всички обитатели. Обковът за прозорци е нещо, което определено заслужава специално внимание. До голяма степен именно прозорците осигуряват най-много комфорт и уют в дома. Така че ако те не се вписват добре в жилищната обстановка и интериора, дискомфортът веднага ще се забележи и почувства.
Добрият и качествен обков осигурява безпроблемното функциониране както на врати, така и на прозорци. Това се отнася за цялата година, а също така обковът има дълъг живот на експлоатация. Това е едно от нещата, което най-много искат потребителите. Обковът, освен противовзломния си ефект, осигурява по-прецизно настройване на пантите и предотвратяване на неприятния ефект, който се получава, когато вятърът прониква в жилището въпреки дограмата.
Крилата могат да се отварят по различни начини, като се предлагат някои нестандартни и в същото време атрактивни решения. Някои от тях са хоризонтално отваряне, вертикално отваряне, както и комбинирано – по вертикалната и хоризонталната ос. Всеки прозорец трябва да функционира отлично: отваряне, затваряне, заключване, ден след ден, година след година. Обковът има важно значение за всеки прозорец. Той осъществява връзката между крилото и касата и трябва да бъде изключително стабилен.

Обяснението за появата на конденз по прозорците е чисто физично. Когато един предмет с ниска температура е внесен в заобикаляща го въздушна среда с по-висока тепература и наличие на определена влажност, то по него се появява конденз. През зимата вашите прозорци неизбежно са с по-ниска температура от въздуха в помещението, което отоплявате. При наличие на определена влажност по тях се появява конденз.
Колкото по-голяма е разликата в температурата на стъклото и тази на въздуха вътре в помещението, толкова по-ниска влажност е необходима за образуването на конденз. За да предотвратим появата на конденза на първо място и най-лесно се контролира влажността в помещението. Най-бързо това става чрез ударно проветрение. Отваряйте широко прозорците за 5-10 мин. дневно. По този начин позволявате на по-студения сух въздух отвън да навлезе в помещението и да измести по-топлия и влажен въздух от него. Проветрение повече от 5-10 мин не е нужно. Tова време е достатъчно по-голямата част от въздуха в едно нормлано по размери помещение да се обмени. Не се притеснявайте от това, че може да загубите топлината на стаята – това няма как да се случи толкова бързо, защото за това кратко време вие губите само топлия въздух, докато на стените и мебелите им нужно много повече време за да изстинат. След като затворите помещението, то много бързо ще възвърне предишната си температура.
Друг фактор, който можем да конролираме е температурата на стъклото. Препоръчва се поставянето на термо стъкло – Енерджи или К-стъкло. Те имат много по-добри изолационни качества. Това съкращава разликата в температурите между стъклото и въздуха в помещението и намаляват риска от образуване на конденз. Изолацията на стените на вашето жилище също е фактор, който оказва значително влияние на температурата и степента на влажност в помещенията.

kondenz
Scroll to Top