Всичко за ПВЦ дограмата – избор, поддръжка, често задавани въпроси

Когато става въпрос за ремонт на сграда – къща, апартамент, офис или пък изцяло нов строеж, непременно идва момента, в който трябва да направим избора за дограма. Дограмата за прозорци и врати е един от най-важните елементи за всяка сграда. От вида на дограмата зависят много важни фактори, които са необходими за нашия комфорт на работното място или вкъщи. Тези фактори са топлоизолация, шумоизолация, сигурност и не на последно място, визията. В България масовото производство и предлагане е на ПВЦ и алуминиева дограма. В тази статия ще се спрем на ПВЦ дограмата и ще поговорим малко повече за нея.

Vsichko za PVC dograma

От какво е направена ПВЦ дограмата?

Материалът за производството на профила за ПВЦ дограма е вид пластмаса наречена поливинилхлорид или за по-кратко PVC. Пътят на производството на ПВЦ дограмата, започва с подбора на висококачествени суровини, а основният компонент е именно поливинилхлоридът. Добавят се стабилизатори, пигменти за цвят и модификатори за подобряване на здравината и гъвкавостта. Тези материали отговарят на строги стандарти за качество и гарантират издръжливостта и производителността на крайния продукт. Следващата стъпка в процеса на производството е екструдиране и формиране на профили.

Как се произвежда ПВЦ дограмата?

Процесът на екструдиране на PVC е в основата на производството на прозорци и включва нагряване на PVC материала и прокарването му през матрица за създаване на специфични профили. По-нататъшната фаза включва монтаж и армировка. Тук влиза сглобяването на различните компоненти на рамката на прозореца. За да се подобри здравината и структурната цялост на PVC профилите, често се добавят към тях стоманени или алуминеви армировки.

След тази стъпка идва ключовият момент с остъкляването или поставянето на стъклопакети и уплътнения в рамката на прозореца. Конфигурациите с двоен или троен стъклопакет, повишават енергийната ефективност чрез намаляване на преноса на топлина. Стъклата са запечатани в рамката с помощта на висококачествени уплътнения, предотвратяващи проникването на въздух и вода.

Следва монтирането на обков, като панти, дръжки, брави и механизми за отваряне и затваряне, което добавя функционалност към прозореца. Накрая на производствения процес следва осигуряване на качество и тестване. Прилагат се строги процедури за изпитване, за да се провери ефективността на прозорците по отношение на фактори, като въздухо- и водонепроницаемост, устойчивост на натоварване от вятър и топлоизолационни свойства. Не на последно място са екологичните съображения в процеса на производството на ПВЦ дограма. Производителите насочват усилията си към рециклиране на ПВЦ материали, намаляване на отпадъците и възприемане на екологични практики в производствените процеси. До тук ви запознахме с процеса на производството на ПВЦ дограмата.

Как да изберем качествена ПВЦ дограма

Трите основни вида PVC профили са икономични, класически и премиум. Ако сте решили да спестите най-добре е да изберете икономичен профил. В България се произвежда икономична PVC дограма, като за нея се използват местни суровини и така транспортът е по-нисък от този на европейските дограми.

Ако желаете по-качествен продукт, но сте ограничени към бюджет, най-добрият вариант са класическите профили, или още наричани среден клас профили.

Премиум профилите са от водещи европейски производители и са малко по-скъпи от класическите. Те имат много добри характеристики, много са издръжливи и създават пълен комфорт.

Характеристики на PVC дограмата

Когато, обаче дойде времето за смяна на дограмата, потребителят се интересува от ред други детайли, като характеристиките на ПВЦ дограмата, качеството, предимствата, цена, материали, за какви места и подходяща. Ще започнем с характеристиките, на които трябва да обърнете внимание при избор на ПВЦ дограма. За дограмата най-важни са четирите основни характеристики: материалът от който е изработена тя, броят на камерите и, стъклопакетът който се поставя и не на последно място нейният обков. Качествените PVC прозорци са длъжни:

 • Да възпрепястват топлинните загуби от дома;
 • Да не допускат във вътрешните помещения прах и влага;
 • Максимално да изолират стаите от уличния шум;
 • Да бъдат удобни за ежедневна експлоатация;
 • Да са дълготрайни.

Осветеност

Най-важният параметър, по който се определя качеството на PVC прозорците, е естествената осветеност на помещенията, където те са монтирани. Тя зависи от формата, размерите и разположението на прозорците.

Профил

Друга важна характеристика е дебелината и ширината на PVC профила. Под дебелината на профила, обикновено се разбира дебелината на пластмасовия профил. Този параметър определя якостта и механичната устойчивост на материала. В зависимост от дебелината на външни и вътрешни стени на профила, тя е разделена на три класа: 

 • Клас А има дебелина на външните стени от 2,8 mm и дебелина на вътрешните стени от 2,5 mm. Прозорците, в които дебелината на външните стени на профила надвишава 3 mm са Европейски стандарт.
 • Клас B. Този профил има външни стени с дебелина 2,5 mm  и вътрешни стени с дебелина 2 mm. Такива конструкции не са толкова трайни, не поддържат добре топлината и не защитават достатъчно добре от шума, поради което могат да се инсталират само в нежилищни помещения.

Има и трети клас C, който на практика не се използва, поради това че не отговаря на горните изисквания. 

Друг важен параметър на профила е ширината или дълбочината на монтиране. Този параметър не може да бъде по-малък от 50 mm, а за нормална работа прозорецът трябва да бъде 58-70 mm, тъй като тогава ще бъдат изпълнени изискванията за топло- и шумоизолация на помещението. За най-шумните и най-студените зони могат да се използват профили с дебелина, достигаща до 130 mm. 

Брой камери

Следващият важен параметър, който трябва да съобразим при избора на PVC дограма е броят на камерите. Вътрешният профил на PVC дограмата се състои от множество кухини, наречени профилни камери, които не трябва да се бъркат с камерите на двойните стъклопакети.

Тези камери са разположени по цялата дължина на профила и могат да бъдат напълнени с въздух или усилващи материали, които действат като изолатор, който не позволява на топлината да избяга от вътрешната страна на помещението. Това намалява загубата на топлина през прозореца и се поддържа по-стабилна вътрешна температура. Съществуват различни типове профилни камери 5-,6-, 8-камерни конструкции.

Профилните камери в PVC дограмата, подобряват енергийната ефективност на прозорците и осигуряват по-добра топлоизолация. Те също така се използват за звукоизолация, и укрепване на конструкцията на профила. Допринасят по-голяма стабилност и здравина на профилите, действат, като бариера за влага, и предпазват от конденз вътре в профила. С увеличаване на броя на камерите в профилите се повишават топлоизолационните им характеристики.

Петкамерните профили са подходящи за южни прозорци, където температурите не са толкова ниски, както и за по-тихи места. За северни прозорци или на места, където е по-шумно 6- и 8-камерните профили са по-подходящи, тъй като ще осигурят по-добра топлоизолация и ще намалят шума, проникващ от външната среда.

Дебелина на стъклопакета

Дебелината на стъклопакета също е важен фактор за топлоизолацията, като по-дебелият стъклопакет, предлага по-добра топлоизолация. Важно е да отбележим, обаче че има определен диапазон от дебелини на стъклопакета, които могат да бъдат монтирани в даден PVC профил, в зависимост от размерите и конструкцията на профила. Повече, за видовете стъклопакет може да разберете от тук: Какъв стъклопакет да изберем?

Обков

Друг важен елемент, за качествената PVC дограма е обковът. Това е съвкупността от механизми и детайли, осигуряващи вида на отваряне на частите на дограмата и стабилното им закрепване, или по-просто казано пантите, заключващите механизми и дръжките представляват обкова на дограмата. От него зависи, дали ще ни духа през зимата, дали ще се отваря безпроблемно дограмата или в определен момент ще провисне.

Различните системи обкови позволяват няколко основни варианта на отваряне – хоризонтално, вертикално, комбинирано, последством плъзгане или тип хармоника. Обковът за дограма, тип “хармоника”, позволява изпълнението на врати с голяма проходна площ при отворено положение, леко и безшумно придвижване на крилата. Подходящо е за веранди, мансарди и др.
Отваряне чрез приплъзване (тип Фолксваген) е с по-добро уплътнение на крилата.

Подходящо е за балкони с малка площ за нормално отварящи се крила. Двата типа отваряне имат висока цена на механизмите, което води и до поскъпване на дограмата. Критерий за сигурност и качество на обкова може да бъде и броят цикли на работа (отваряне/затваряне на прозореца), които различните производители дават. Гаранция от 15 000 цикли на отваряне означава повече от 15 години постоянна експлоатация.

Поддръжка и почистване на ПВЦ дограма

Разбира се за да запазим дограмата достатъчно дълго време, колкото и качествена да е тя, трябва да полагаме грижи за нейната поддръжка и почистване.

Ще ви предложим няколко последователни стъпки, с които да запазите дограмата си по-дълго време:

Грижа за пластмасовия профил

Както споменахме материалът за изготвяне на PVC дограмата е пластмасата поливинилхлорид. Той е неутрален от химична гледна точка, което означава, че не реагира с въздух или влага. За да почистите профила може да използвате напълно обикновен разтвор от вода и миещ препарат. Друг вариант е да се снабдите със специални продукти, които нямат в състава си ацетон или някакви абразиви. Препоръчваме да използвате професионален комплект за грижа за прозорци.

Почистване на гумените уплътнения

За да поддържате еластичността на уплътненията, трябва да премахвате замърсяванията от тях поне веднъж или в най-добрия случай два пъти на година. Полагайте специални спрейове и редовно ги почиствайте от мърсотията.

Поддръжка на дренажната система

В долната част на прозореца, където е рамката има дренажни канали, които могат лесно да се видят, в момент на отваряне на крилото. Влагата ще се извежда навън от прозореца безпрепятствено, ако само ако се почистват редовно-поне веднъж месечно.

Грижа за обкова

За да се грижите за обкова, препоръчваме използването на продукти, които не унищожават защитата от корозия.Поне два пъти годишно, смазвайте всички подвижни компоненти с масло, което не съдържа никакви смоли и киселини.

Освен изброените стъпки, се препоръчва и редовно проветряване на помещенията, което предпазва от появата на конденз.

Спазвайки тези съвети, ще защитите вашата дограма и ще и осигурите по-дълъг живот.

Предимства на PVC дограмата:

 1. Пластмасата не се нуждае от боядисване или друго обновяване на повърхността;
 2. PVC материалът не изменя своите свойства: външен вид, цвят или надеждност, в продължение на няколко десетилетия;
 3. Предлагат се различни цветови варианти;
 4. Рамката може да бъде покрита с декоративно фолио и вашият прозорец ще изглежда така, сякаш е от алуминий или дърво;
 5. При някои PVC дограми има специалната особеност – прозорците могат да бъдат покрити с акрилно покритие при желание. Последното придава на профила копринено и равномерно покритие от боя, което не допуска прах или мръсотия. Това покритие е по-силно от декоративните филми и не избледнява с времето;
 6. Пластмасовите прозорци, вече са толкова добре развити по отношение на технологията на производство, че цените на PVC прозорците са по-благоприятни от цените на дървените прозорци. 

Естетичният външен вид, по-бавното износване в сравнение с дървените дограми, качеството и цената на PVC профилите, ги правят отличен и предпочитан избор за дома, хотела и офиса.

Популярни марки PVC дограма

Някои по-известни марки, производители на PVC профли са Rehau – компанията обръща голямо внимание на екологичността и енергоспестяващите технологии. Фирмата произвежда ширина на профила 60–70 мм. Rehau продуктите са средна класа. KBE – eдна от най-популярните немски марки, която произвежда щадяща околната среда ПВЦ дограма. Препоръчва се за монтаж в институции и болници. Включюват както луксозни модели, така и икономични версии.

Друга популярна марка е Kömmerling. Kömmerling е водеща немска фирма за производство на PVC профили за прозорци и врати. Имат разработена система, която е без вложено олово при производството (Greenline), която я откроява като екологична чиста.

Salamander- mрофилът се произвежда предимно в Германия, което означава, че при закупуването на такива прозорци можете да разчитате на истинско европейско качество и европейска цена разбира се. Ако решите да заложите на българското качество, то дограмата ВИВА Пласт е за вас.

Профилът VIVA Plast произвеждан от фирма “ВИАС” ЕООД е разработен и конструиран и изпитан с помощта на инженери от немския институт в Розенхайм. Повърхността на три- и четирикамерните системи VIVA Plast е с най-висок клас на блясък и абсорбираща светлината способност. Висококачествените материали несъдържащи олово, гарантират екологично безвреден профил, в съответствие с нормите за чиста околна среда.

Често задавани въпроси:

Вярно ли е че прозорците от ПВЦ трябва да се сменят на всеки 5 години?
Поливинилхлорид (ПВЦ) е синтезиран от нефтопродукти. Както и много подобни други продукти, той е изключително издръжлив. Не се поддава на влага, микроорганизми или дървояди. Благодарение на специални добавки – модификатори, поливинилхлоридът използван за профили за прозорци не е крехък, и в същото време досттъчно твърд за да не се огъва. По отношение на здравина е по-добър от дървото.Производителите дават гаранция на профилите от 15-20 години, но специалистите твърдят, че прозорец от ПВЦ е в състояние да запазва свойствата си в продължение на поне 50 години.

Вярно ли е, че под въздействие на слънцето, ПВЦ отделя вредни вещества?
За неекологичността на ПВЦ прозорците се говори много. В производството им, в ролята на катализатор, играят тежки метали. Много от производителите на профили, с цел придаване на бял цвят, добавят олово. Съвременните технологии обаче, не допускат отделяне на токсични вещества от готовото изделие(като изключим случаите на загряване до точката на топене, което означава при пожар в помещението): специални инертни добавки се грижат да направят материала безупречен от екологична гледна точка. Дори в някои от профилите вместо олово се ползва цинк или калций за избелване.

Вярно ли е, че белите ПВЦ профили пожълтяват с времето?
Белите ПВЦ профили в началото са пожълтявали под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи и топлината. Съвременният материал съдържа специални добавки, благодарение на които цвета не се изменя.

Леснозапалими ли са профилите?
Благодарение отново на специални добавки, материалът е пожаробезопасен. Индексът за разпространение на пламъка за ПВЦ профилите е нула, което означава че те няма да поддържат процеса на горене.

Как правилно да експлоатираме ПВЦ прозорците?

 • Избягвайте взаимодействие на профила с твърди предмети;
 • Не мийте с разтворители, концентрирани киселини или абразиви;
 • Миенето на профилите трябва да става със специална гъба, а на стъклата – с велур;
 • Не оставяйте до прозорците нагревателни уреди, от които стъклопакетите могат да се нагреят до повече от 80 градуса.
Scroll to Top