Конденз по прозорците – защо се появява и как да се справим?

Конденз по дограмата-причини и решения​

Кондензът, който се появява по прозорците е чисто физично явление. По-често зимните условия, създават предпоставки за появата на конденз. Обяснението му се състои в следното: Тъй като стъклата на прозорците ни през зимата имат обичайно по-ниска температура от заобикалящата ги въздушна среда в помещението и поради наличието на определена влажност, то по тях се появява конденз. Колкото по-голма разлика се създава между температурата на стъклото и тази на въздуха вътре в помещението, толкова по-ниска влажност е необходима за образуването на конденз. В обобщение можем да добавим, че за появата на конзенза са необходими влажен въздух и студена повърхност.
kondenz po dogramata

Как можем да разберем има ли конденз по прозорците?

Това няма да е особено трудно. Независимо от това каква дограма имате PVC или алуминиева, кондензът се появява по вътрешната страна на стъклопакета, откъм помещението. Проявява се с изпотяване и/или замъгляване на прозорците. В дома ни непрекъснато се отделят определени количества водни пари от издишвания въздух, готвенето, използването на мокри помещения. Това неизбежно води до проблема с конденза, с които може да се сблъска всеки. В неотоплявани помещения също може да се появи конденз, което се обяснява с постепеното изстиване на помещението през нощта и насищането на въздуха с водни пари от дишането при относително ниска температура.

Представлява ли конденза опасност за нашето здраве?​

Най-вероятно, всеки който се е сблъсквал с подобен проблем си е задавал този въпрос. Често един проблем, поражда друг проблем и именно това се случва, когато се появи конденза. Сам по себе си той не представлява опасност за нашето здраве, но създава възможност за развитието на микроорганизми. Когато по первазите на прозорците се натрупа влага, се създават иделните условия за възникване на мухъл и плесен. Те представляват риск за здравето, а също така могат да увредят структурата на прозореца, дограмата и всичко което е в близост. Мухълът е особено вреден за здравето ни, тъй като продължителното излагане на мухъл, може да доведе до респираторни проблеми, да предизвика алергии и да доведе до сериозни последици. Затова е редно да се справим с конденза веднага след като забележим наличието на този проблем.

Решения при проблема с конденза:

В тази статия ще предложим няколко решения как да се справите с конденза по дограмата.Спазването на определени правила, може да ви помогне да намалите конденза или дори окончателно да се отървете от него. Ето някои от тях:

Проветряване на помещенията

Както казахме влажността е основен фактор, за появата на този проблем, проветряването на помещенията е от съществено значение при справянето с конденза. Редовното отваряне на прозорците по няколко пъти на ден,за около 5 минути, значително ще намали влагата в дома ни.

Поддържайте постоянна температура в помещенията

Поддържайте относително еднаква температура през цялото денонощие; Северните стаи през зимата изстиват по-бързо от южните, така че е добре да поддържате температура от около 17-18 градуса в помещението.

Избягвайте сушенето на дрехи в стаята

Нормално през зимата дрехите изсъхват по-бавно отколкото в топлите дни и често прибягваме до това да сушим дрехите си вътре. Но това също е предпоставка за развитието на конденз. Така че избягвайте сушенето на дрехи в помещенията.

Регулирайте нивото на влажност

Използвайте материали, които абсорбират влагата.Поставете в близост до прозорците влагопоглъщащи материали, като например опаковки със силикагел или изсушители, за да подпомогнете за абсорбирането на излишната влага. Тези материали са особено полезни в области, които са склонни към висока влажност; Поддържайте нивото на влажност в помещението между 30- и 50%, за да създадете среда, която не е благоприятна за развитието на конденз и мухъл. Може да регулирате влагата с помощта на овлажнител или изсушител.

Осигурете непрекъснато отопление

След като проветрите помещенията, осигурете непрекъснато отопление.

Почиствайте дограмата редовно

Поддържайте дограмата и прозорците чисти. С редовното почистване на прозорците вие отстранявате натрупаните мърсотия и прахови частици, които могат да допринесат за появата на конденз. При готвене е добре да използвате абсорбатор. Прочетете още: Какъв стъклопакет да избера?
Ако въпреки спазването на правилата, кондензът не намалява, може би е време да помислим за смяната на стъклопакета. Тъй като контролът и регулацията на температурата на стъклото е от решаващо значение при справянето с конденза.Препоръчва се поставянето на термо стъкло – Енерджи или К-стъкло. Те имат много по-добри изолационни качества. Това съкращава разликата в температурите между стъклото и въздуха в помещението и намаляват риска от образуване на конденз. Изолацията на стените на вашето жилище също е фактор, който оказва значително влияние на температурата и степента на влажност в помещенията.

Доверете се на експертите от ММ Дограма Варна

Като фирма за дограма във гр.Варна с дълги години опит, ММ Дограма ще ви помогнат с полезни съвети и насоки как да постъпите, при евентуални проблеми свързани с вашата дограма, както и за монтаж на алуминиева дограма или ПВЦ дограма. Нашите експерти са винаги насреща. Свържете се с нас сега.
Scroll to Top