Какъв стъклопакет да изберем?

Изборът на правилния стъклопакет за вашите прозорци е от решаващо значение за енергийната ефективност, комфорта и цялостната естетика на вашия дом. 

Именно поради тези причини си струва да отделите достатъчно време на това да се запознаете с възможните опции на пазара. 

В следващите редове ще се гмурнем в света на стъклопакетите. Ще разгледаме какво представлява стъклопакетът, какви са различните видове стъклопакет и още, помагайки ви да вземете информирано решение.

 

Какво представлява стъклопакетът и защо е важен?

Традиционно, остъкляването се отнася чисто и просто до стъклото в прозореца. Въпреки това, с развитието на съвременната архитектура, остъкляването придобива по-широко значение. 

Днес, остъкляването се случва чрез различни видове стъкла и комбинации, включително многослойни системи като двоен и троен стъклопакет.

Съвременната дограма може да включва както използването на едно стъкло за остъкляване, така и по-сложни системи. Те често включват две или повече стъкла, разделени от въздух или инертни газове като аргон или криптон. Това разделение значително подобрява изолационните свойства на стъклото и прави този вид решение по-надеждно.

Но защо стъклопакетът е толкова важен? 

Ето ги и основните причини.

Енергийна ефективност

Качеството на стъклопакета е от съществено значение за регулирането на температурата у дома. 

В студен климат той запазва топлината, докато в по-топлите райони някои видове стъклопакет могат да отразяват топлината, намалявайки необходимостта от климатизация.

Чрез подобряване на енергийната ефективност, добре подбраното остъкляване допълнително спомага за намаляване на въглеродните отпечатъци и поддържа устойчивостта.

 

Намаляване на шума

Съвременните стъклопакети могат драстично да намалят външния шум, предлагайки по-спокойна среда за живот или работа.

Въпреки, че тази характеристика може би не е приоритетна за по-спокойни места, за градски условия, шумоизолацията е от ключово значение.

 

Безопасност и сигурност

Напредъкът в технологията за остъкляване доведе до разработването на по-здрави стъкла като ламинирано или закалено стъкло, което повишава сигурността и безопасността.

От тази гледна точка, изборът на стъклопакет може да окаже влияние върху сигурността на цялото семейство, особено при климатични бедствия или непредвидени ситуации. 

 

Кондензация и здраве

Двойният или тройният стъклопакет има възможността да намали вътрешната кондензация, като помага за предотвратяване на мухъл и поддържа по-здравословна вътрешна атмосфера.

По този начин качественият стъклопакет осигурява по-надеждна среда за вас и вашето семейство.

 

Защита от слънцето

Не на последно място си струва да отбележим, че някои видове стъкла се предлагат с покрития, които са създадени да блокират ултравиолетовите лъчи. 

Иначе казано, стъклопакетът може да осигури предпазване на интериора от увреждане от слънцето. Той също така може да намали драстично излагането на обитателите на дома или офиса на ултравиолетовите лъчи.

 

Видове стъклопакети

След като вече сте запознати с основите на стъклопакетите е време да преминем към следващата фаза – видове стъклопакети.

Както вече споменахме, стъклопакетът може да предостави редица функции и предимства. Но всеки вид стъклопакет се отличава с уникални свойства.

 

Единичен стъклопакет

Единичният стъклопакет се състои от един или два слоя стъкло. 

Традиционно, този тип остъкляване е бил използван в много домове и сгради в миналото, преди въвеждането на по-модерните технологии като двойно и тройно остъкляване.

Важно е да се отбележи, че въпреки че единичният стъклопакет е по-евтин от двойното или тройното остъкляване, той предлага значително по-ниска енергийна ефективност. 

Това се дължи на факта, че единственият слой стъкло не предпазва толкова ефективно от топлинни загуби през зимата и от проникването на топлина през лятото. 

Също така, единичните стъклопакети не предлагат същата степен на шумоизолация като по-новите технологии.

 

Двоен стъклопакет

От друга страна, двойният стъклопакет представлява два слоя стъкло, разделени с въздушна или газова камера.

Този тип остъкляване е значително по-ефективен от единичното остъкляване по отношение на топлоизолацията и шумоизолацията.

Въздушната или газовата камера между двата слоя стъкло действа като изолатор, намалявайки топлинните загуби през зимата и проникването на топлина през лятото. Това води до по-ниски разходи за отопление и охлаждане.

Освен това, двойните стъклопакети са по-устойчиви на ветрове, дъжд и други атмосферни влияния в сравнение с единичните стъклопакети.

Двойният стъклопакет е идеален за жилищни и търговски сгради, където е необходимо подобрение на енергийната ефективност. Той е стандартен избор за ново строителство и е популярен при реновиране на съществуващи сгради.

 

Троен стъклопакет

Прозорците с троен стъклопакет имат три стъкла, което предлага още по-голяма енергийна ефективност. 

Тройните стъклопакети са двукамерни и се отличават с две въздушни или газови камери между стъклата. Те предоставят допълнителен слой изолация, което допринася за значително намаляване на топлинните загуби. Това е особено ефективно в студени климатични условия.

Трите слоя стъкло и изолационните камери предлагат отлична защита от външен шум, което ги прави идеални за сгради в шумни градски райони

Вероятността за образуване на кондензация на вътрешните стъкла е още по-ниска в сравнение с двойното остъкляване.

Троен стъклопакет е препоръчителен избор за райони с екстремни климатични условия, където максималната енергийна ефективност и топлоизолация са от съществено значение. Те са подходящи както за жилищни, така и за търговски сгради, особено в студени региони или там, където е необходима висока степен на шумоизолация..

 

Видове стъкла

Когато става въпрос за видове стъкла е добре да сте запознати с К-стъкла и 4 сезона.

К-стъкло

К-стъклото е стандартно стъкло, на което е нанесен фин слой от метален оксид. Той позволява на слънчевата светлина да проникне вътре, като едновременно с това отблъсква обратно топлината, предотвратявайки изтичането ѝ навън. Това стъкло, поставено от вътрешната страна на стъклопакета, помага за запазването на топлината в помещението.

По сравнение с обикновеното стъкло, К-стъклата намаляват топлинните загуби с около 30%, което е особено важно през зимните месеци и в периода на отопление.

Въпреки че са отличен избор за зимата, през летните месеци те може да не са най-добрата опция. Причината за това е, че задържането на топлината в помещението може да доведе до така наречения „парников ефект” при високи външни температури и продължително излагане на слънце.

 

4 сезона

Този тип стъкло представлява усъвършенствана версия на К-стъклото, с добавено метализирано покритие от едната страна. То се отличава с подобрени характеристики за задържане на вътрешната топлина.

Особено подходящо за летни условия, това стъкло не допринася за „парниковия ефект“, който е типичен за К-стъклото. 

Стъклата от типа „4 сезона“ имат способността да отразяват близо 60% от външните слънчеви лъчи и нежеланите отражения, като същевременно осигуряват висока прозрачност. Това се дължи на двата изключително тънки сребърни слоя, нанесени на едната страна на стъклото. „4 сезона“ стъклата са отличен избор за прозорци и врати, независимо от тяхното местоположение и ориентация.

 

Фактори при избор на стъклопакет

Когато взимате решение за подходящ стъклопакет е добре да имате предвид следните фактори.

Къде се намира сградата

В градските райони намаляването на шума може да бъде приоритет, което предполага необходимостта от по-дебело стъкло или допълнителни камери. От друга страна, в селски или уединени райони фокусът може да бъде повече върху топлинната ефективност и гледката.

Сгради в крайбрежни райони или места с високи нива на валежи може да изискват стъклопакет с по-добра устойчивост на влага и корозия.

 

Какво е изложението на стаите

Стаите с южно изложение получават повече слънчева светлина и често се нуждаят от остъкляване, което предлага UV защита или контрол на топлината.

Също така, стаите, използвани за специфични цели, като слънчева стая или домашен офис, може да имат различни изисквания по отношение на предаване на светлина и изолация.

 

Какъв е климата в района

В по-студените райони прозорците с по-високи стойности на изолация (като троен стъклопакет или нискоемисионни покрития) са препоръчителни за запазване на топлината.

За райони със значителни температурни колебания помислете за стъклопакет, който предлага баланс между задържане на топлина и устойчивост на топлина.

 

През кой сезон се използва помещението

За пространствата, използвани през цялата година, е важно да имате стъклопакет, който помага за бърза адаптация към сезонните промени, предлагайки както топлина през зимата, така и прохлада през лятото.

За пространства, използвани предимно през определени сезони, можете да дадете приоритет на функции, които отговарят на условията на това конкретно време от годината.

 

Консултирайте се с ММ Дограма

Преди да направите своя избор, не забравяйте да се консултирате с професионалист в областта на дограмата. MM Дограма е надежден партньор, който може да предложи качествена консултация при покупка на стъклопакет. 

Възползвайте се от персонализирани съвети, съобразени изцяло с вашите нужди и предпочитания. 

 
Scroll to Top