Каква дограма да изберем: ПВЦ или алуминиева дограма?

Ако ви предстои избор на дограма за вашия дом или офис, то тогава познаването на различните налични видове дограма е от изключителна важност. На пазара можете да откриете много решения, всяко от които със своите собствени уникални характеристики. 

За да направим изборът ви по-лесен и сигурен, в следващите редове ще се потопим в детайлите на PVC и алуминиевата дограма. Ще разгледаме какви са плюсовете и минусите на тези два варианта, за да ви помогнем да вземете информирано решение.

Видове дограми

В днешно време, дограмите се предлагат основно от три материала: PVC (поливинилхлорид), алуминий и дърво. 

Както можете би предполагате, всеки материал предлага различни предимства и отговаря на различни нужди и предпочитания.

ПВЦ дограма

PVC дограмата е изработена от пластмасов материал, известен като поливинилхлорид. 

 

Този вид дограма е изключително популярна, предимно поради нейната достъпност и ниските изисквания за поддръжка. 

Освен това, PVC дограмата е устойчива на атмосферни влияния, корозия и не се деформира. Тя не гние и осигурява едно трайно решение за дома или офиса. Като допълнение, PVC дограмите предлагат отлична топло- и звукоизолация.

Алуминиева дограма

От друга страна, алуминиевата дограма е известна със своята здравина, издръжливост и елегантен модерен външен вид. 

 

Този тип дограма е по-малко склонна към разширяване и свиване при температурни промени в сравнение с PVC или дървените решения. 

 

Алуминиевите дограми са отличават с това, че са леки, рециклируеми и изискват минимална поддръжка.

Дървена дограма

Традиционната дървена дограма предлага класическа естетична и естествена изолация. 

 

Тя честно е предпочитана заради вечния си вид и екологичност.  Струва си да отбележим, че дървената дограма се нуждае от редовна поддръжка, за да се предотврати гниене, изкривяване и заразяване с термити.

Каква е разликата между алуминиева и PVC дограма

След като положихме основите и разграничихме трите вида дограма, нека разгледаме разликите между PVC и алуминиевата дограма в повече детайл. 

Ще разясним разликите от гледна точка на няколко фактора:

 

  • Дълготрайност
  • Топлоизолация
  • Цена

Дълготрайност

Алуминиевите дограми са известни с изключителната си продължителност на живот. Те могат да издържат до 30-45 години или повече, като запазват своята функционалност и външен вид с минимална поддръжка.

 

Алуминият е непроницаем за ръжда, корозия и не се влияе от UV лъчи, което го прави идеален за локации с екстремни метеорологични условия или висока влажност.

 

Благодарение на присъщата си здравина, алуминиевите дограми могат да поддържат по-големи стъкла, което ги прави подходящи за съвременни дизайни с големи прозорци.

 

Въпреки че PVC дограмите също са издръжливи, те обикновено имат по-кратък живот от алуминиевите, издържайки около 20-30 години.

 

PVC материалът е устойчив на влага, гниене и сол, което го прави добър вариант за крайбрежните райони. Въпреки това, той може да стане крехък с течение на времето, особено при екстремни температури.

 

Както вече споменахме, PVC дограмите изискват много малко поддръжка, тъй като не се нуждаят от боядисване или уплътняване. Те са по-малко склонни към избледняване и могат да се почистват лесно със сапун и вода.

Топлоизолация

Модерните алуминиеви дограми са оборудвани с термична бариера между вътрешните и външните компоненти продукта. Тази технология цели да намали термичния обмен, или изпускането или допускането на топлина или хладен въздух от дома или офиса. 

 

Въпреки че са проводници, алуминиевите дограми могат да постигнат по-високи нива на енергийна ефективност в сравнение с PVC.

 

Здравината на алуминия позволява по-тънки решения и по-големи стъклени площи, което потенциално увеличава слънчевата светлина и топлина.

 

От друга страна, PVC материалът е естествен изолатор, устойчив на пренос на топлина. Това прави PVC дограмите по подразбиране по-енергийно ефективни. Домовете с PVC дограма често имат по-ниски разходи за отопление поради превъзходните си изолационни свойства.

 

Като допълнение, PVC дограмите осигуряват по-добра шумова изолация, което ги прави идеални за домове, намиращи се в динамична среда.

Цена

Алуминиевите дограми често са по-скъпи от PVC алтернативите поради цената на материалите и производствените процеси.

 

Въпреки това, устойчивостта и дълготрайността на алуминиевите дограми могат да ги направят по-рентабилни в дългосрочен план.

 

В сравнение, PVC дограмите са по-бюджетни, тъй като изискват по-ниска първоначална инвестиция. Това ги прави популярен избор за собствениците на жилища, които търсят бюджетно решение.

 

Цената на PVC дограма може да варира в широки граници в зависимост от качеството и характеристиките, като предлага опции за различни бюджети.

Консултирайте се със специалисти

При избора между PVC и алуминиева дограма е изключително важно да се консултирате със специалисти. Фактори като климата във вашия район, стила на дома ви и бюджета ви играят важна роля при определянето на най-добрия избор за вас.

 

Доверете се на експертите от ММ Дограма и получете отговори на всички ваши въпроси. С години опит в областта, ние можем да ви насочим към правилното решение и да ви помогнем да се възползвате от качествена, трайна и достъпна дограма. 

 

Scroll to Top