Алуминиевата дограма от “А” до “Я”

Един от най-важните избори, които правим или трябва да направим за дома, е изборът на подходящи прозорци. Той е много важен, тъй като в голяма степен от прозорците зависи колко ще е топло в дома ни, колко светлина ще влиза в дома ни и не на последно място шумоизолацията. Това изисква много прецизен и внимателен избор. Днес, пазарът предлага най-различни решения, но все пак ние трябва да изберем и да се спрем на някое от тях. Важно е да сме информирани и запознати с характеристиките на различните видове дограми, за да разберем коя е най-подходящата за нас. Тук ще се запознаем с характеристиките на алуминиевата дограма, как се произвежда тя, ще разгледаме предимствата и недостатъците, ще научим малко повече за поддръжката и грижата за нея.

Използвани материали за производството на алуминиева дограма

Алуминиевата дограма е изработена от различни материали и компоненти, които работят заедно, за да осигурят здравина, издръжливост и функционалност. Основни компоненти на алуминиевата дограма са:

Алуминиеви профили

Това е основният материал за рамките и крилата на дограмата. Алуминият е строителен материал и има висока специфична якост. Предпочитан е заради своята лекота, здравина и устойчивост на корозия. Профилите могат да бъдат термично подобрени, за да се увеличи тяхната изолационна способност.

Анодиране

Профилите често са анодирани или прахово боядисани. Анодирането добавя защитен оксиден слой, който повишава устойчивостта на корозия и износване. Праховото боядисване предлага разнообразие от цветове и допълнителна защита.

Стъклопакети

Включват едно или няколко стъкла, обикновено с междинен слой от газ (напр. аргон) за подобрена топлоизолация. Стъклопакетите могат да бъдат с различни видове стъкла – нискоемисионни, слънцезащитни, ламинирани и т.н.

Уплътнители

Изработени са от устойчиви на атмосферни влияния материали като EPDM (етилен-пропилен-диенов мономер), които осигуряват херметичност и водонепроницаемост на дограмата.

Топлоизолационни вложки

При термично подобрените профили се използват пластмасови или композитни материали за създаване на термичен мост, който предотвратява топлинните загуби и подобрява енергийната ефективност.

Аксесоари и фитинги

Включват дръжки, панти, заключващи механизми, ограничители и други функционални елементи, които са изработени от висококачествени метали или пластмаси за дълготрайност и надеждност.

Монтажни материали

За инсталирането на дограмата се използват различни крепежни елементи, като винтове, анкери и дюбели, които осигуряват стабилно закрепване към стените и другите строителни елементи.

Комбинацията от тези материали осигурява висока производителност и дълъг експлоатационен срок на алуминиевата дограма, като същевременно предоставя възможност за разнообразие от дизайнерски решения и оптимална енергийна ефективност.

Етапи на производствения процес

Производството на алуминиева дограма включва няколко основни етапа, които гарантират качеството и издръжливостта на крайния продукт. Ето как протича този процес:

1.Проектиране и планиране

В този начален етап се изготвят проектни чертежи и планове според изискванията на клиента и спецификите на обекта.

2.Избор на материал

Избират се подходящи алуминиеви профили, които ще се използват за изработката на дограмата. Тези профили обикновено са анодирани или прахово боядисани, за да се осигури защита срещу корозия и дълготрайност. По време на процеса на анодиране се създава тънък слой алуминиев оксид, който е напълно интегриран по външната повърхност на профилите, осигурявайки забележителни качества на алуминиевите профили като устойчивост, издържливост и лесна поддръжка.

3.Рязане на профилите

Алуминиевите профили се нарязват на необходимите размери с помощта на прецизни машини. Това гарантира, че всички части ще пасват точно при сглобяването.

4.Обработка на профилите

След рязането, профилите могат да бъдат допълнително обработени (напр. пробиване на отвори, фрезоване), за да се подготвят за монтажа на аксесоари като дръжки, панти и заключващи механизми.

5.Сглобяване

Профилите се съединяват чрез специални съединителни елементи и винтове. В този етап се инсталират и всички необходими уплътнения, които осигуряват херметичност и топлоизолация на дограмата.

6.Монтаж на стъклопакети

Стъклопакетите се монтират в готовите рамки. Това може да бъде двойно или тройно стъкло, в зависимост от изискванията за топлоизолация и шумоизолация.

7.Проверка и тестване

Завършената дограма преминава през контрол на качеството, където се проверяват точността на сглобката, функционирането на механизмите и общото състояние на продукта.

8.Опаковане и доставка

Готовата дограма се опакова грижливо, за да се предпази от повреди по време на транспортиране, и се доставя до клиента или строителния обект.

Процесът на производство на алуминиева дограма изисква прецизност и внимание към детайлите, за да се гарантира дълготрайност, естетика и функционалност на крайния продукт.

След като се запознахме с процеса на производство на алуминиевата дограма, е време да разгледаме и характеристиките й.

Характеристики на алуминиевата дограма

Алуминиевите дограми се отличават с редица характеристики, които ги правят предпочитан избор за много сгради, както жилищни, така и търговски. Те са известни със своята издръжливост, модерен дизайн и висока функционалност.

Осветеност

Важна характеристика, по която се определя качеството на алуминиевата дограма, е естествената осветеност на помещенията, където е монтирана. Тя зависи от формата, размерите и разположението на прозорците.

Профил

Видовете профили за алуминиева дограма могат да бъдат класифицирани по различни начини в зависимост от техните характеристики, приложения и функционалности. Ето основните видове профили, които се използват в производството на алуминиева дограма:

Дограма с прекъснат термомост

Включват термични мостове (изолационни материали) между външната и вътрешната част на профила, което намалява топлопроводимостта. Поради добрата топлопроводимост на алуминия, този вид профил се използва за външно остъкляване на жилищни сгради и търговски обекти. В този случай външната и вътрешната част на профила са разделени с помощта на вложка от политермид или полиамид, с цел спиране загуба на топлина и образуването на конденз. Осигуряват отлична енергийна ефективност.

Дограма с непрекъснат термомост 

„Студен профил“. Тези профили не включват термични мостове и не предлагат добра топлоизолация. Този вид профил се използва за изработка на интериорни врати за баня, мокро помещение и други. Подходящо е за остъкляване на складове, производствени бази, беседки, входове на жилищни кооперации и други помещения които не изискват много добра топлоизолация. 

Профили за прозорци

Профилите за прозорци могат да бъдат няколко вида:

  • Профили, които позволяват на прозорците да се отварят, както настрани, така и наклонено;
  • Профили, които позволяват на прозорците, да се отварят наклонено отгоре;
  • Плъзгащи профили-използват се за хоризонтално плъзгаща се дограма (дограма тип Хармоника).

    Профили за врати

  • Профили за стандартни врати, които се отварят настрани с помощта на панти;
  • Плъзгащи профили-използват се за плъзгащи врати, често в балкони и тераси;
  • Сгъваеми профили-използват се за сгъваеми врати, които се отварят като хармоника.

За разлика от PVC дограмата, при алуминиевата дограма не са характерни камерите.Това е така защото алуминия има висока топлопроводимост, което означава че има приблизително една и съща температура навсякъде, имено това е основният недостатък при при алуминия, който е почти без никаква топлоизолация. Именно, за да се избегне този недостатък се използва непрекъснатият термомост, споменат по-горе.

Стъклопакет 

Важен елемент на дограмата. Играе огромна роля за изолацията, видимостта и пропускането на светлината. Стъклопакетът бива еднослоен, двуслоен и трислоен. Стъклата, от своя страна, могат да бъдат както еднакви, така и различни по отношение на материал, дизайн и прочие. Предлагат се обикновени стъкла, оцветени стъкла, а напоследък интерес предизвикват и ниско емисионните стъкла, които подобряват топлоизолационните качества на стъклопакета. Разстоянието между отделните стъкла може да е от въздух или специален газ – основно аргон, който притежава по-малка топлопроводимост и повишава изолационните качества. Основните видове стъклопакети, които се използват в комбинация с алуминиеви профили са:

Според броя на стъклата

Еднокамерни стъклопакети

Състоят се от два слоя стъкло с един междинен въздушен или газов слой между тях. Осигуряват базова топлоизолация и звукоизолация, по-достъпни са като цена. Подходящи са за климатични условия, където изолацията не е критична.

Двукамерни стъклопакети

Състоят се от три слоя стъкло, с два междинни въздушни или газови слоя. Предлагат по-добра топло- и звукоизолация в сравнение с еднокамерните. Подходящи за по-студени климатични условия и места с високи изисквания за изолация.

Според вида на стъклото

Нискоемисионно стъкло (Low-E)

Специално стъкло с покритие, което отразява топлината обратно в помещението. Подобрява енергийната ефективност, намалява загубите на топлина през зимата и намалява проникването на топлина през лятото.  Използва се в стъклопакети за подобряване на енергийната ефективност.

Слънцезащитно стъкло

Стъкло с покритие, което намалява проникването на слънчева топлина. Намалява нуждата от охлаждане през лятото, подобрява комфорта в помещенията. Подходящо за фасади и прозорци, изложени на директна слънчева светлина.

Ламинирано стъкло

Състои се от два или повече слоя стъкло, залепени заедно с пластмасов междинен слой (обикновено PVB-поливинил бутирал). Осигурява допълнителна защита срещу счупване и проникване, подобрява звукоизолацията. 

Закалено стъкло

Това е стъкло, което е термично обработено, за да бъде по-здраво и устойчиво на удари. То е много по-здраво от обикновеното стъкло, безопасно при счупване, защото се разбива на малки парчета. Подходящо е за места, където безопасността е от значение, като врати и витрини.

Според запълването на междинния слой

Въздушен слой

При този тип запълване междинният слой е запълнен с въздух. Осигурява базова изолация и цената е достъпна.

Газов слой (аргон, криптон)

Междинният слой е запълнен с инертен газ като аргон или криптон. Подобрява топлоизолацията в сравнение с въздушния слой и намалява кондензацията. Използва се в стъклопакети за подобрена енергийна ефективност.

Обков

Обковът представлява дръжките, пантите и механизмите на дограмата. Тъй като те са подложени на най-много движение и натоварване, обковът се явява важен елемент за издръжливостта на дограмата.

Предимства на алуминиевата дограма

Устойчивост на корозия

Алуминиевата дограма е изключително здрава. Тя не корозира, не се влияе от вятър, влага, слънце. Устойчива е на големи температурни амплитуди. Всъщност алуминиевата дограма е устойчива на много и различни външни влияния. Алуминиевите рамки не ръждясват, което ги прави идеални за всякакви климатични условия, освен това дограмата притежава отлични противопожарни показатели.

Топло- и звукоизолация

Предлагат отлична изолация, което помага за намаляване на разходите за енергия и предпазват от околно шумово замърсяване.

Дълготрайност

Алуминият е лек и устойчив материал, който се износва минимално и издържа на големи натоварвания. Алуминиевите рамки могат да издържат десетилетия без нужда от подмяна, като запазват своята форма и функционалност. Алуминиевата дограма не търпи деформации с времето, което означава, че дълго време вашата алуминиева дограма ще изглежда така както при поставянето и. Това я прави отличен избор както за интериорни, така и за фасадни решения.

Съотношение цена-качество 

Алуминиевите дограми предлагат добра ценова ефективност, особено в сравнение с други материали като дърво.

Енергийна ефективност

Помагат за намаляване на разходите за отопление и охлаждане благодарение на своите топлоизолационни свойства.

Рециклируемост

Алуминийят е 100% рециклируем материал, което подчертава неговата екологичност.

Персонализация

На пазара се предлагат най-различни цветове и конфигурации което позволява лесно съчетаване с различни архитектурни стилове.

Лесна поддръжка

Алуминиевата дограма е лесна за почистване, не поема петна, не изисква специални препарати за почистване или редовна поддръжка.

Високо ниво на защита

Алуминиевата дограма може да бъде оборудвана с различни системи за сигурност, които увеличават защитата срещу взлом.

Тези качества и предимства на алуминиевата дограма, я правят много предпочитана както за приложение в жилищни сгради, така и търговски обекти, които изискват висока степен на защита и естетика.

Цена на алуминиевата дограма

Може би най-големият недостатък на алуминиевата дограма е по-високата ѝ цена. Самото производство на алуминиеви профили е по-сложен, по-скъп и по-дълъг процес, в сравнение с това на ПВЦ профилите. Инвестицията в алуминиева дограма обаче е лесно оправдана, ако предимствата и функционалността на профилите са нужни за конкретния обект. Такива решения са широко използвани при обществени сгради и търговски обекти – там, където натоварването е по-високо и е нужна по-голяма устойчивост и стабилност. Това е показателно за нивото на функционалност на този тип прозорци и врати.

Поддръжка и почистване на алуминиевата дограма

Вече споменахме, поддръжката на алуминиевата дограма не изисква големи усилия и е лесно да се грижим за нея. Все пак поддръжката и почистването на дограмата са важни за запазване на нейния външен вид и функционалност. Правилната грижа може да удължи живота на дограмата и да осигури безпроблемна работа. 

Мека кърпа или гъба са достатъчни за почистването. Използвайте щадящи препарати, такива които не съдържат агресивни химикали. Можете да използвате мека четка за прах, за да премахнете мърсотията от повърхността на профилите и стъклата. Обръщайте особено внимание на ъглите и ръбовете. Накрая, може да изплакнете с чиста вода и да подсушите с мека кърпа.

Много е важно редовно да проверявате състоянието на уплътненията за износване, пукнатини или други повреди. Използвайте мека кърпа и вода, за да почистите уплътненията. Избягвайте агресивни препарати, които могат да повредят материала. Редовно проверявайте състоянието на обкова (панти, заключващи механизми и др.) за износване или повреди. 

Използвайте мека кърпа и вода за почистване на обкова. Отстранете всякакви замърсявания по обкова. Нанасяйте малко количество специализирана смазка за обков върху подвижните части веднъж на шест месеца. Избягвайте да нанасяте прекалено много смазка, за да не се привлича прах и мърсотия. 

Редовно проверявайте дренажните отвори на профилите, за да се уверите, че не са запушени. Използвайте мека четка или тънка пръчка, за да почистите дренажните отвори от натрупвания.

Популярни марки алуминиева дограма

Популярна марка, която задължително трябва да включим тук е ALUMIL. Марката е утвърден гръцки производител на алуминиеви профили за производство на прозорци и врати. Алуминиевите системи ALUMIL предлагат съвършенство на конструкциите, модерно планиране и издържливост. Естетичният вид и функционалност са други качества, които системата притежава. Благодарение на съвместимостта между различните системи се увеличава възможността за комбиниране според индивидуалния избор на потребителите. Може да се запознаете с марката малко по-подробно от тук Дограма Алумил.

Немската марка Dorma, също може да отговори на вашите нужди и да покрие всички изисквания за качествена алуминиева дограма. Дорма е на българския пазар близо 20г. Фирмата е специализирана в областта на производството и монтажа на автоматични плъзгащи врати, звукоизолиращи преградни стени, системи за сигурност и контрол на достъпа, техника за врати (аксесоари за врати, горни и подови автомати), системи за стъклени фасади и обков за стъкло. Фирмата разполага със собствена сграда в гр. София.

Ако сте решили да заложите на българското качество, може да се доверите на марката ВИВА ПЛАСТ. Профилът VIVA Plast се произвежда с най-съвременното оборудване предлагано от фирмите “Greiner Extrusionstechnik” и “Krauss Maffei” на световния пазар. Разполагат с лабораторно оборудване от най-висок клас следящо за безупречното качество на профила.

Друга популярна марка за алуминиеви профили е ALTEST-българска фирма за производство на алуминиеви профили. Марката е позната не само в България, но и в редица страни в Европейския съюз. Профилните системи, използвани за производство на врати и прозорци, се усъвършенстват непрекъснато. Altest предлага алуминиеви системи за окачени фасади, врати и прозорци  и офисни преградни стени.  Възможност за прахово боядисване в произволен цвят по RAL, дървесна имитация. Разработени са системите Altest серия Пони – достъпен профил с изчистен дизайн; и Altest серия Ескимос – система с прекъснат термомост от полиамид който осигурява по-добра термоизолация и възможност за прилагане на всички видове отваряния.

В заключение можем да обобщим, че алуминиевата дограма е изключително популярен избор за съвременни сгради, благодарение на своите отлични характеристики като здравина, устойчивост на атмосферни влияния и естетичен вид.

Нейната способност да предлага високи нива на топло- и шумоизолация, в комбинация с възможността за избор на различни профили и стъклопакети, я прави подходяща както за жилищни, така и за търговски обекти. 

Правилната поддръжка и почистване на алуминиевата дограма могат значително да удължат нейния живот и да запазят нейната функционалност и естетичен външен вид. Взимайки предвид всички тези предимства и възможности, алуминиевата дограма остава една от най-добрите инвестиции за създаване на комфортни и енергийно ефективни пространства.

Доверете се на ММ Дограма за избор на алуминиева дограма във Варна 

ММ дограма е надежден и сигурен партньор, който може да ви окаже съдействие при избора на дограма. Ние ще ви помогнем в избора на най-подходящата за вас дограма. В нашия сайт, можете да намерите полезна и подробна информация, свързана с алуминева или ПВЦ дограма. Не се колебайте да ни потърсите.

Scroll to Top